svētdiena, 2008. gada 23. novembris

LBL prognoze I daļa

Sveiki,

Ņemot vērā pirmā bloga milzīgo popularitāti (1 komentārs, paldies lasītājam Rūdolfam), es turpinu cerot uz vismaz divreiz lielāku popularitāti. Skatoties VEF aizvakardienas sensacionālo zaudējumu ASK/Buki, es sāku domāt, kas vispār notiek LBL šogad un kā beigsies pavasaris. Paņēmu papīra lapiņu, visu sarakstīju un tagad dalos ar Jums.

LBL prognoze – I daļa

9. vieta Ķeizarmežs (netiek play-off)

Es domāju, ka šo prognozi varētu veikt jebkurš, ar basketbolu mazliet saistīts cilvēks, un tur nav nekā aizskaroša Endzeļa komandai. Šī ir jauno komanda (diemžēl dažiem ne tik jauniem), kurus atzīts jauniešu treneris mēģina izvest uz nākamo līmeni. Artūra Bērziņa aiziešana uz Ventspili bez šaubām atņēma komandai 1 – 2 potenciālas uzvaras, taču cerams, ka palīdzēs vairākiem par agrāk uzskatītiem talantiem (Strupovičam un Pīterniekam) apliecināt savas spējas. Par Pīternieku vispār ir atsevišķa saruna – pēdējās sezonās Krists no perspektīva un ļoti talantīga spēlētāja, par kuru Grieķijas augstākās līgas komanda samaksāja iespaidīgu transfēru ir nolaidies līdz atlaišanas no Gulbenes līmenim. Šis gads ir pēdējais, kad Krists var reāli atgriezties lielajā basketbola apritē, jo 3 gadu klusais periods, manuprāt liecinās par augsta līmeņa karjeras beigām. Sezonu viņš iesāka ļoti viduvēji, taču pēdējās spēlēs ir manāms uzlabojams. Jebkurā gadījumā vēlēsim viņām veiksmi.

Komandas MVP – Reinis Strupovičs

Interesanti vērot progresu – Lauris Blaus

Notikums, kas 99.9%, ka nenotiks, bet būtu jautri, ja notiktu – Kristaps Janičenoks, Kaspars Cipruss un Sandis Buškevics izlēmuši šajā gadā atpūsties no nopietna basketbola, pieņem Ķeizarmeža piedāvājumu un sezonas beigās pārspējot leģionāru pamestos top klubus izcīna LBL čempionu titulu.

8. vieta Gulbenes ASK/Buki (netiek play-off)

Latvijas jauno talantu centrālā audzētava, diemžēl, ir kļuvusi par citu komandu izbrāķēto un bijušo jauno Buku atgriešanas vietu. Artūrs Brūniņš, Edmunds Gabrāns, Andrejs Jansons visiem bija lieli plāni, taču tagadējā karjeras pieturvieta ir Gulbenē. Vislielākā Gulbenes problēma ir īsais soliņš, kas, manā skatījumā, sezonas beigās nozīmēs zaudējumus uz noguruma fona. Uzvara pār VEF vakardienas spēlē ir drīzāk nopietns akmens Valda Valtera trenētajā dārzā, nekā Buku sasniegums. Taču pie visa tā, nenoliedzams ir fakts, ka visi komandas spēlētāji ir džeki ar raksturu un tāpēc vieglas uzvaras pār šo komandu negūs neviens. Ļoti interesanti būs vērot Edmunda Valeiko pirmo pilno sezonu galvenā trenera amatā.

Komandas MVP – Artūrs Brūniņš

Interesanti vērot progresu – Edmunds Valeiko

Notikums, kas 99.9%, ka nenotiks, bet būtu jautri, ja notiktu – Pēc neveiksmīga turnīra turpinājuma Gulbenes komandas vadībam izlemj pazemināt Edmundu Valeiko par otro treneri, atjaunojot Latvijas izlases šīs vasaras treneru korpusu ar Nenadu Trajkoviču priekšgalā.

7. vieta VEF Rīga (netiek play-off)

Basketbola ģenerāļa Valda Valtera komandas burbulis pārsprāgst brīdī, kad talantu labaratorija pārstāj ražot talantus. Jau Brocēnu laikos Valdis Valters tika dēvēts par izcilu individuālu treneri, taču par ļoti viduvēju spēļu vadītāju, kas arī ir pierādījies pēdējos zaudējumos Ķeizarmežam un Gulbenei. Pagājušā gada prognoze, ka uz sezonas beigām VV paņems divus amerikāņu spēlētājus, lai pārspēt Latvijas top klubus daļēji piepildīsies šogad. Esmu pārliecināts, ka gada beigās sastāvā būs vismaz vēl viens tālo kontinentu pārstāvis. Esmu vienmēr apbrīnojis Valdi, kā neatkārtojamu personību Latvijas un pasaules basketbolā un ar neviltotu sajūsmu skatījos uz VEF projekta pirmssākumiem, taču šīs sezonas spēle nav mani pārliecinājusi. Latvijas basketbola nākotnes pēc – es ceru, ka kļūdos.

Komandas MVP – Jevgeņijs Koļesņikovs

Interesanti vērot progresu – Rolands Freimanis

Notikums, kas 99.9%, ka nenotiks, bet būtu jautri, ja notiktu sekojot VEF komandas neveiksmēm, Valdis Valters paziņo visas komandas sastāvu par „Zudušo Paaudzi #2” un pievēršas super perspektīvajiem 1998/1999. gadā dzimušajiem sportistiem.

6. vieta Zemgale

Sezonas lielākais pārsteigums – pārliecinoša komandas spēle un lieliska Vara Krūmiņa vadība, ļauj mazbudžeta komandai ielauzties play-off sešiniekā izstumjot VEF. Šosezon esmu redzējis divas Zemgales spēles un vēl vairākām sekojis online režīmā – šī komanda neprot padoties, nenolaiž rokas un izspēlē katru situāciju līdz beigām. Īpašu sajūsmu manī ir izraisījusi Kaspara Raiskuma pārliecinošā, līdera īpašībām pilnā spēle. Ja pagājušā sezona tas bija manāms tikai epizodiski, tad šosezon liekas, ka viņš ir pārvarējis apstākļus, kas neļāva viņa talantam pilnīgi atvērties ne Baronā, ne ASK un ir sācis tuvoties tai spēles kvalitātei, ko no viņa gaidīja vairākus gadus atpakaļ. Mārtiņš Berķis atgriezies no neveiksmīgās Grieķijas iekarošanas, stabili gūst punktus no trīspunktu līnijas. Ilmārs Bergmanis un Latvijas basketbolā leģendārais Jānis Bambis arī veiksmīgi palīdz savai komandai pārspēt pirmssezonas prognozes. Uz atsevišķas nots runājot par komandas nākotni – cilvēki, kas šobrīd ir iesaistījušies komandas organizācijā ir ļoti ambiciozi un ir stāvējuši klāt ASK/BK Rīga pirmssākumos, tā kā ja viņiem viss izdosies Latvijas reģionos parādīsies vēl viena, pastāvīgi konkurētspējīga komanda.

Komandas MVP – Kaspars Raiskums

Interesanti vērot progresu – Kalvis Krūmiņš

Notikums, kas 99.9%, ka nenotiks, bet būtu jautri, ja notiktu – Pēc Zemgales pārliecinošā snieguma Latvijas čempionātā un Latvijas izlases pamatcentru traumu/atteikumu/spēļu prakses trūkuma dēļ Jānis Bambis tiek izsaukts uz Eiropas Čempionātu Polijā, kur ceturdaļfināla mačā pret Grieķijas valstvienību satiekas divi Eiropas Čempionāta smagākie spēlētāji – Bambis un Sofoklis Schortsanitis (Baby Shaq).

5. vieta Liepājas Lauvas

Kārtējo sezonu Liepājas komanda aizvada neatbilstoši savam budžetam. Teicamas infrastruktūra pirmssākumi (jauna zāle, pastāvīgi sponsori), veiksmīgas spēlētāju iegādes (Uģis Viļums) un noturēšanas (Artūrs Štālbergs) mijas ar zema līmeņa (Pavlovs, Jukņēvičus) un komandas morāli graujošu (Curtis Nash) spēlētāju piesaisti un pilnīgi neatbilstoša trenera (Oļegs Okulovs) iecelšanu. Brīžiem ir grūti saprast Liepājas komandas vadību, kuras sastāvā ir tiešām fanātiski un pilsētai uzticami cilvēki. Lēmumi, kas tiek pieņemti gan spēlētāju, gan treneru piesaistē ir kļuvuši par Latvijas basketbola humora objektu jau vairāku gadu laikā. Būtu stipri vieglāk rakstīt šo prognozi pēc šodienas spēles starp Lauvām un Valmieru, taču es esmu nolēmis noriskēt, prognozējot, ka šodien Valmiera gūs uzvaru pār principiālajiem pretiniekiem, tieši līderu daudzveidības un trenera aktivitāšu dēļ. Ņemu visas savas prognozes atpakaļ un esmu gatavs pārskatīt savu blogu gadījumā ja tuvāko nedēļu laikā Liepāja paraksta līgumus ar Vaikuli un Ciprusu (sarunas šobrīd notiek).

Komandas MVP – Artūrs Štālbergs

Interesanti vērot progresu – Mareks Meijers (ja tiks piesaistīts 1.komandai, savādāk nav)

Notikums, kas 99.9%, ka nenotiks, bet būtu jautri, ja notiktu – Play-off ceturdaļfināla spēles starp Liepāju un Valmieru laikā pēkšņi no krēsla nokrīt liepājnieku galvenais treneris Okulovs. Nekavējoties tiek izsaukta ātrā palīdzība un abu komandu ārsti steidz pie kritušā trenera, taču kā izrādās trauksme ir nepamatota – Okuluvs ir vienkārši aizmidzis.

Prognozes otrā daļā ar play-off rezultātiem sekos rītdien.

Nav komentāru: